torsdag 17 december 2015

Pannbiff á la Rune med Löksky 2015 - Recept - Husmanskost


Jag har lagt ut många recept på pannbiff i bloggen
Strunta i dom !!!

Ingredienser

Färsen:
1 kg blandfärs
1,5 dl gul lök, finhackad
2 st ägg
1 dl pankoströbröd
1 dl mjölk
1-1½ msk baskrydda

Löksky
2 st  gula lökar, skivad (steks samtidigt som dom karameliserade)
2 msk  smör
1 msk  vetemjöl
3 dl  vatten
2 msk kalvfond
salt och peppar

Karameliserad lök
3 st gula lökar, skivade +2 till skysåsen
Smör, rapsolja
Gör så här:

Biffarna:
Blanda mjölk med ströbröd och låt svälla 5-10 minuter.
Tillsätt och blanda färs med lök, ägg och baskrydda.

Forma biffar
(jag använder ofta ett dl mått för att få samma storlek på biffarna.)

Hetta upp rapsolja, tillsätt smör
När det slutar fräsa, minska värmen 2-3 snäpp (av 6)
Stek en liten provbiff och smaka av kryddningen, 
krydda på om det behövs

Stek biffarna ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg

Efterstek biffarna i 200 graders ugn, 
ca 10 minuter tills de är genomstekta.

Passa nu på att göra - Karamelliserad lök:
Tillsätt löken samt lite smör och rapsolja 
i samma stekpanna som biffarna stekts i

Låt gå på väldigt låg effekt 15-20 min
Rör om då och då

Ta upp lite drygt hälften av löken
Lägg löken på biffarna eller ett serveringsfat

Och direkt till - Skysåsen:
Nu är löken som är kvar i pannan karameliserad, 
Tillsätt 2 msk kalvfond och pudra över mjölet
Tillsätt vatten i omgångar och vispa lite under tiden

Sjud i ca 5 min - smaka av med salt och peppar.


Dagens Middag

Pannbiff med Löksky
Karameliserad Lök
Kokt Potatis & Snittgurka

Hade varit gott med lite lingonsylt oxå