söndag 28 oktober 2012

Helstekt fläskytterfilé

Serverat med rostad potatis, smörstekta champinjoner och gräddsås
 
Funkar gött till söndagsmiddag.

lördag 27 oktober 2012

Inspiration: Rödvinsmarinerat lamm i pottan

 

Lammskivorna är marinerade i rödvin, rosmarin och vitlök över natten
Skickade ned allt i pottan och tillagade 6 tim på låg värme
Lyfte upp lammet och täckte det med folie,
Hällde rödvinsskyn i panna och reducerade till hälften
Redde av lite försiktigt med maizena

Serverade med smörstekta grönsaker
 
 
Enkelt och så gott...

torsdag 25 oktober 2012

Crock-pot Fläskläggsrulle

Vi är lyckligt lottade som har ett litet bageri i Vitvatnet - drygt 2 mil från Vännäs Som bakar ett fantastiskt orientbröd - idag fick jag en ide om att göra en annorlunda fläsklägg, och där kommer brödet in... bild nr 2 kunde jag inte låta bli att lägga in för den såg så grotesk ut...

Hittade en fin bit fläsklägg när jag handlade idag, men insåg att jag kunde inte köra på låg värme i pottan, pga tidsbrist,  så jag provade en ny variant, hög effekt 3,5 tim - behöver jag säga - att så gör jag i fortsättningen -blev sååååå perfekt.

Lät fläskläggen svalna lite, la sallad, fläskbitar, och så lök och senap på..

 
Rullade ihop - och njööööööt
 
 
 
 

lördag 20 oktober 2012

Inspiration - Korvpotta allt i ett



Vitkål, morot, lök, pepparmix, potatis, salt och vitpeppar

Skivad falukorv, chiligrillkrydda, hela skalade tomater
 
6 timmar på låg effekt, rör och servera

Korvpotta Allt i Ett på Spenatbädd
 
Osså senap på...så gött

onsdag 17 oktober 2012

Nytt favoritredskap - Garlic Cone

Jag tror alla vet vilket pillergöra det är att skala vitlök.
Förtvivla icke - hjälpen är här.
 
Ett nytt sätt att skala vitlök

 
Jag har haft förmånen att testa den ett par veckor, och jag älskar den - samt använder den ofta - första testen så la jag vitlök i Conen och gnuggade lite och ut trillade en skalad vitlök, Nu äntligen finns den att köpa hos ninasmat.se/


Ska erkänna att jag tvivlade lite först - men nu älskar jag den

Använder gärna hela skalade vitlökar och att skala dom utan att dom skadas har ibland varit ett tidskrävande och pillit jobb - nu går det fort och enkelt.

måndag 15 oktober 2012

Reflektion och tack till Smaskens.nu...

Känns skönt att veta att det finns fler än jag som känner att man inte alltid gör så mycket avancerat jämt..

Varför ska det vara så märkvärdigt jämt ??? . . . låt oss njuta av god och enkel mat med råvaror som hanteras på rätt sätt...behöver inte vara märkvärdig - bara det är rätt hanterat...

Besök gärna www.smaskens.nu en trevlig blogg som jag brukar kolla in..

___________________________________________

Köttfärssoppa a' la Rune

Den här soppan levde jag på i ca 4 månader (på vardagarna alltså) och jag gick ned 15 kg. - Men det tog ett par år innan jag gjorde den igen.

Detta är första gången jag gör den i pottan - går givetvis att göra på spisen men kräver då mycket mer timing när man ska tillsätta dom olika grönsakerna

Hade tyvärr ingen purjolök hemma, men det går bra utan...

Lite ingredienser, bl.a. hemkokt älgfond, skala vitlöken och strimla resten
Spara pepparsåsen till serveringen, ger en underbar smak och lite sting.

Blandade lite, tillsatte den förstekta köttfärsen - och hela skalade tomater

 
Blandade allt, saltade - tillsatte 1 burk vatten
6 timmar på låg värme tillsatte jag lite kokande vatten och smakade av med salt
 
Serverades med orientaliskt nanbröd samt Pepper-sause
 
Hädanefter kommer jag aldrig att göra denna på spisen....
 
 

lördag 13 oktober 2012

I pottan - Calypso chicken curry

Igår: Tog fram en påse kycklingöverlår ur frysen

Gjorde en marinad - Hällde över kycklingen och lät allt stå i kylen över natten

Hällde på lite soya, satte på locket - 6 timmar senare på låg värme

Calypso chicken curry - på ett fat
så saftigt....

Smaktest lakrits

 
 
Jag har många laster och en av dom är lakrits
Så jag beställde lite olika sorter från Ninasmat.se
 
Nu tänkte jag göre en lite subjektiv smaktest och säga vad jag tycker.
 
Jag börjar med en beskrivning av produkten och avslutar med mina egna kommentarer
 
Lakrits C är mörk och djup (dark & coffee choc coated liquorice), med rostade Arabica kaffebönor och mörk belgisk lyxchoklad, pudrade med chokladpulver.
 
Choklad och kaffesmaken är tydlig och skorpan runt lakritsen är lätt krispig och lagom tjock. Lakritssmaken kommer först på slutet. lämnar en trevlig eftersmak i munnen, men jag tror inte man kan smälla i sig en hel förpackning på en gång - men gott vare
 
100% lakritspastiler
 
Rålakrits små pastiller lite hårdsega, jag styrde in en gäng i munnen - och det ska man inte göra utan dom ska avnjutas en och en. Lämnar en lite torr smak i munnen.



En saltlakrits. (Stark och salt – salmiak härskar! Lakrits nr2 är kokt på ren Iransk lakrits.
 
Seg god och salt - mums
 

Den kända Black Lakrids från Coca i Danmark är en saftig saltlakrits baserad på ett gammalt finskt recept och med rena utsökta ingredienser.
 
Påminner lite om lakrits nr.2, lite saltare och mer eftersmak... gött

En härligt salt och smakrik lakrits (Premium Liquorice Salty). Innehåller 6% lakritsrot från Iran och är till största delen ekologisk. Den första svensktillverkade ekologiska premiumlakritsen!
 
Tyvärr kan jag inte återge vad en av mina kompisar sa om denna lakrits.
Men för att summera det han sa - Ljuvligt gott - Själv kan jag bara instämma.




fredag 12 oktober 2012

Recept: Lammdoftande Gris

 Passar idag på att prova en ny krydda
 

 

 
 
 
 
Lammdoftande Gris
 
1 fläskytterfilé i 2 cm tjocka skivor saltas och vändes i mjöl
160 g bacon sönderklippt
1 burk hela skalade tomater
10 vitlöksklyftor hela
1 gul lök i grova skivor
3-4 kuber lammbuljong
2 morötter, grovt skivade
2 msk Indonesisk långpeppar
1,5 tsk rosmarin
8-10 grovt skivade potatisar
salt och vitpeppar (9 delar salt till en del vitpeppar)
 
Smörj pottan med olja
 
Häll tomaterna i en gryta tillsammans med buljong, vitlök, långpeppar, rosmarin och koka upp.
 
Klipp upp baconet i pottan och tillsätt löken  och morötterna
 
Häll över tomatkoket - blanda ihop
 
Lägg fläskfiléskivorna ovan på detta
 
Avsluta med att lägga grovt skivad potatis ovan på detta och tillsätt salt och vitpeppar
 
Kör pottan 5 ½ timme på låg effekt lyft på locket och vänd om allt ordentligt låt gå på låg värme i ca 30 min till
 
Ät och njut
 
 
 

 
 


torsdag 11 oktober 2012

Älgburgare Grande

 
Ett stort smörstekt bröd med chilisause och sallad

 
 På det lade jag en 280 grams älgburgare
 
 Och sedan så en rejäl klick kantarellsås
 
Hade ett lock till - men det hamnade på golvet -
och hos mig finns ingen 1 sekundersregel - så den hamnade i soporna...
 
Oavsett så var det supergott...
 
Ha en fortsatt trevlig onsdagkväll

lördag 6 oktober 2012

Inspiration: Fick ett ryck med fryst kyckling i pottan

Hade inte planerat detta i helgen
Men tänkte att det kan ju vara gott att gnaga på framför TV:n ikväll
 
Slet ut en fryst kyckling ur frysen, smorde pottan och kryddade med konc citron, kycklingkrydda, ingefära, och rätt mycket Thai sweet chili med vitlök.
Tillsatte en dl vatten och startade pottan.
 
 
 
6 timmar senare på lågeffekt så ställde jag in pottan i ugnen 200 grader
15 minuter för att få lite färg på den
 
 Sämre kvällssnacks kan jag ju tänka mig...
Istället för chips,  popcorn eller annat onyttigt...
MUMS