lördag 7 mars 2015

Löjrom, Coeur de filet, Orange pannacotta - Recept

Ett av årets höjdpunkter är här - Jag har besök av en god vän från förr
Vi träffas bara 1 - 2 gånger per år - Då njuter vi av god mat & surrar

Längre ned här kommer ett antal recept för den som blir sugen

Vi börjar med en förrätt
Löjrom och Räktoast
Löjrom från Västerbottens kustland.
Créme Fraiche, Räkor, Citron,
Sallad, Ägg & Rödlök På Toast 
 Dryck till detta ?
 En kall Zeunerts så klart
Kompisens variant
       
Varmrätt
 Coeur de filét 
Sås på Gula Kantareller, Grönpeppar & Maderia
Rostad Mandelpotatis - med Lök och Chili
560 gr Finbit
 Baconlindad Halloumi
Baconlindad Sparris
 Gott att dricka - givetvis

 Kryddorna vid bordet


Kompisens tallrik

Dessert
Apelsin & Créme Fraische Pannacotta
Med Kockens Chokladsås och Apelsinklyfta



NU KOMMER DET FLERA RECEPT


Grönpepparsås med Gula kantareller
½ dl                 rödlök
2 msk              rödvinsvinäger
3-4 st              vitlökklyftor, rivna
25 st                grönpepparkorn
50 g                grovhackade gula kantareller
2 dl                  maderia
2 dl                  grädde
3 msk              konc kalvfond
                        Smör
                        Salt & svartpeppar
                        Maizena

Finhacka lök & vitlöken.
Mortla sönder ca 25 grönpepparkorn.
Svetta pepparn & löken i smör.
Slå på vinäger & låt fräsa ur ordentligt.
Slå på 2 dl madeira, & 3 msk kalvfond.
Låt koka upp & småputtra i ca 15 minuter.
Slå på grädde & smaka av med mer grönpeppar.
Låt såsen puttra i ytterligare 20-25 minuter.

Red eventuellt av med lite maizena.






Orange panna cotta
Apelsin och Créme Fraiche pannacotta

½ dl           färskpressad apelsinjuice
2 dl            créme fraiche
3 msk        apelsincest finhackad
2 msk        gelésocker multi

Blanda - vispa under uppkok, 
sjud ett par minuter
Häll upp i rena glas - låt stå kallt 3-5 timmar
-----------------------------------









Runes Chokladsås
1 dl            strösocker
1 dl            kakao
0.5 dl        mörk sirap
2 dl            grädde
0,5 dl        Licor 43
30 g          smör 

Gör så här
Blanda alltsammans förutom smöret i en kastrull och koka upp under omrörning.
Tillsätt smör och vispa ihop till glansig yta
Låt svalna