lördag 28 februari 2015

Asiatiskt Kycklinglår med Wokade tillbehör - Recept

Jag älskar kyckling
Det är gott, nyttigt och billigt

Här kommer ännu ett recept/inspiration
1 Kg kycklinglår














Marinad



2 msk oystersås
3 msk teriyaki sause
4 msk sweet chili sås
2 msk muschroom soy
1 msk ingefärapulver
2 tsk salt

Marinera över natten
Kör i 225 graders ugn 30 min
Lägg på fat - täck med folie låt vila 30 min



Medan kycklingen vilade tog jag 
Pizzasallad, strimlad paprika, blomkål & harricot verts
 Wokade i het panna
Serverade kycklingen ovanpå de wokade grönsakerna
och toppade med sky och sweet chili sause


Fredagsmys på Perrongen

Brukar unna mig att äta buffé på Perrongen ibland
Det är fredagsmys för mig

Förrätt 1 - Tacotallrik


Det finns mycket att välja på

Men jag nöjer mig med lite 
sallad, majs, tomater, gurka,
tacofärs, vitlöksdressing, salsa, riven ost och phefferoni

Förrätt 2 - Sushi
 Varmrätt - Thaitallrik
 Biffgryta, kyckling med bambuskott o grönsaker
 Ris och helstekt kyckling
Sweetchili sause & soya
 Och så avslutar jag med
 Friterad kyckling, ris, soya
& lite sweetchili sause

Mätt och belåten

torsdag 26 februari 2015

Fet Karré & Gräddstuvad Sallad - Recept

Idag blir det ett annorlunda recept
Då börjar vi med

En 3 cm tjock karréskiva
Klappas in med american BBq krydda & ingefärapulver
Steks på medelhög värme i
30 g smör och 3 msk rapsolja
ca 4-5 min på vardera sida - ös med smöret
Ställ åt sidan och förbered resten
Glace
2 msk oystersauce
4 msk sweet chili sause
1 msk ingefära pulver
röres ihop

Pensla in karréskivan ordentligt

Kör i 225 gr ugn 15-20 min
Medan köttet glaceras i ugnen så sjud ihop
1½ dl Pizzasallad
1 dl grädde
3 msk dijonsenap

När köttet är klart - ta ut ur ugn och ställ åt sidan

Blanda ½ dl göna ärtor i grönsaksstuvningen
Koka upp - smaka av med salt

 Servera med smöröst kött

3-Veckorssallad - Pizzasallad - Så här gör jag

Bjuder på ett av mina basrecept 
3-veckorssallad
1 kg vitkål, finstrimlad
2 st morötter rivna eller tunnskivade (osthyvel)
2-4 msk grovmalen svartpeppar - smaksak
Man kan även ha paprika, rödlök, purjo om man vill
Blandas väl

Vinegrette:
1 dl Socker (kan ersättas med honung)
2 dl Olja
2 dl Vinäger - äppelcider eller vitvin - smaksak
ev 1-2 st vitlöksklyftor - smaksak

Kokas och hälls över salladen

Täck med lock eller plastfolie - låt vila 30 min innan servering

tisdag 24 februari 2015

Spenatpaj - Vegetariskt Recept


Jag gjorde mina pajer i små formar
Och då blev förgräddningstiden för lång
Men i stor form ska det bli bra


Pajskalet:
150 gr smör
2,5 dl vetemjöl
0,5dl rågsikt
1 tsk salt
1-2 msk vatten

Fyllning:
1 dl fryst spenat
1 msk smör
6 ägg
½ dl grädde
1 dl riven ost
1-2 msk knorr grönsakskrydda

Blanda samman de båda mjölsorterna och smöret, skuret i mindre bitar, Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, låt degen komma över pajformen och vik ner kanterna. Nagga med gaffel och låt stå i kylskåpet ca 30 min.

Sätt ugnen på 200°

Fräs spenaten hastigt i smöret, krydda, 
Låt kallna medan degen står i kylen,

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. 

Under tiden vispar du ned ägg, grädde och riven ost med spenatfräset

Häll spenatröran i pajskalet

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min tills pajen fått fin färg.
_____________________________________
Jag serverade med råkostsallad och dressing
Jag saltade på min paj, för jag tyckte den var lite menlös




söndag 22 februari 2015

Fryst kyckling direkt i ugn - Recept på en höft

Jag blev så sugen på kyckling och brukar alltid ha hemma kycklingklubbor eller lår - men inte idag.

Däremot en hel fryst kyckling som jag köpte färsk härom veckan.
Så fick det bli

 Blandade ihop sweet chili, teriyakisås, konc kycklingfond, oystersås, ingefärspulver och salt

Satte en tratt i öppningen på den frysta kycklingen.
Hällde i konc kycklingfond och ½ dl kokande vatten

Sedan masserade jag in marinaden överallt på kycklingen
 175 grader i konvektorugn ca 1 timme och 10 min
(200 gr i vanlig ugn)
Täck med folie när den börjar bli för brynt
Ta ut ur ugn och låt vila 30 min under folien

Belgiska våfflor - Mitt recept

Premiär för mig idag.
Belgiska Våfflor.
Det har jag aldrig ätit eller gjort förr
  
http://theresematochbak.blogspot.se/2015/01/belgiska-vafflor-i-ugn.html

Jag läste receptet och tyckte det var rätt mycket socker i.
Och när jag vipade grunden tyckte jag den var för tjock.
Så jag ändrade mängderna

Och här kommer min variant

Runes Belgiska Våfflor
3 äggulor
3½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 knivsudd salt
1 tsk bakpulver
½ dl socker
90 g smält smör
3 äggvitor





Blanda äggulor, mjölk, mjöl, salt, bakpulver och socker i en skål med en visp.
Tillsätt det smälta smöret och vispa igen.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dom i smeten.


Grädda i hett våffeljärn till gyllenbrun färg

Jag serverade dom med hjortronsylt
Önskar jag haft vispad grädde eller lite glass till

Jag tycker fortfarande det är för mycket socker för min smak
Fast jag undviker ju socker
Passar nog bäst som efterrätt

lördag 21 februari 2015

Gatuköksklassiker - Köttbullar

I min ungdom jobbade jag i gatukök
En klassiker var 
Köttbullar med Potatismos, Brunsås, Lingonsylt och Snittgurka
Det var noga
2 kulor mos, 8 köttbullar, 2 skedar sås. 
1 sked sylt och några gurkskivor
Och sedan in i micron 3 min
Mycket har hänt sedan dess - tur är det.
Men det är fortfarande gott - Skillnaden ???
 Idag är det hemmgjorda köttbullar, potatismos & lingonsylt
 Samt en Råkostsallad med Dressing
Hemmagjort även det


fredag 20 februari 2015

Ost och Kaviarfylld Strömming - recept på en höft

Husmanskost
Idag blir det strömming som jag ska fylla
Börja med att klippa bort fenan på ryggen
 Sedan så la jag en sträng kaviar på en filé
Och en ostbit på den andra och la ihop dom
Panerade den med grovt rågmjöl blandat med salt
 Sedan smörstekte jag dom i het panna 
ca 1 minut på varje sida
 Serverade det hela med smörstekt rödlök
Hemmagjort potatismos och råkostsallad


Uppdatering

Uppdatering av mina favoritbilder.....
Du hittar dom under fliken Favoritbilder

Eller om du klickar >>> HÄR <<<

torsdag 19 februari 2015

Krämig Pasta med Rökt Fårfiol och Bacon - Recept

Bjuder idag på recept på en krämig och god pasta

20 gr smör
1 msk rapsolja
70 gr bacon, strimlad
40 gr rödlök, hackad
100 gr rökt fårfiol, finhackad
1 st vitlöksklyfta, riven
1 dl créme fraische
1 dl vitt vin
½ dl chilisås
1 dl pastavatten
150 gr spagetti
25 gr riven ost
Fräs bacon i smör och rapsolja
Tillsätt löken och låt fräsa ett par minuter
Tillsätt fårfiolen och fräs ihop
Tillsätt vitlöken, rör om
Tillsätt créme fr. och chilisås, vispa ihop och ge ett uppkok
Så här långt kan man förbereda - Ställ åt sidan

Nu dax att koka pastan
Så här kokar jag pastan

När pastan börjar vara klar - starta panna med sås och vitt vin
När pastan är al'dente - blanda den med såsen
Tillsätt pastavatten - låt pastan sjuda i såsen till den är klar

Servera med riven ost och äggula
Ja - jag vet - glömde osten innan foto

onsdag 18 februari 2015

Hamburgertallrik med hemmagjord dressing - recept

Idag var jag sugen på burgare - men det är jag ju alltid

 Serverades med frittar, rödlök och sallad

Hamburgerdressing - Så här gör jag - Recept

Tänker idag bjuda på mitt recept på hamburgerdressing
Det blir krämigare med en hemslagen majonäs
Recept på det hittar ni längst ned i detta inlägg

Ingredienser - burken till nedre vänster är färdig dressing
Reviderat 2015-05-23 
6-7 delar Majonäs
3 delar Bostongurka
4 delar Chilisause
1 del Senap
 På med locket
Har du varit noga med hygeinen så håller det ca 2 veckor
Hemlagad Majonnäs
1 msk fransk senap
1 tsk vitvinsvinäger
2 äggulor
4 dl matolja
salt och peppar

Gör så här

  1. Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.
  2. Blanda vitvinsvinäger, äggulor, salt, peppar och senap i en skål. vispa ihop
  3. Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
  4. Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten