söndag 28 juni 2015

Kockens MatjesFrestelse - Recept

Inte riktigt som en Jansson, 
Det är lite mer jobb, men ändå enkelt

Min favoritmatjes - inte för salt
Kockens MatjesFrestelse

1 st            gul lök, finstrimlad
25 g          smör
1 msk        rapsolja
500 g        potatis, skalad och tunnskivad
200 g        matjessill
2,5 dl        grädde
½- 1 dl      matjessky (vätskan sillen låg i)
1 tsk          svartpeppar

Strimla/tunnskiva löken (jag tog mandolinen)
Smält smör och rapsolja, låt löken ligga och karameliseras i minst 20 min,
Se upp så den inte bränns, den ska bara bli mjuk och söt
Tillsätt potatis, matjessill, grädde, sky och svartpeppar, rör om
Låt sjuda 5-7 minuter - Smaka av - häll över i gratängform


Här kan man välja mellan 2 alternativ

1.) Förbered i god tid gratängen genom att köra gratängen 15 min,
Ställ åt sidan och kyl
Ta fram 20 minuter före servering och kör ytterligare 20 min

2.) Kör gratängen klar - det tar ca 35 min +/-
Låt stå en stund innan servering


Jag tycker alt 1 är bättre, men kör alt 2 idag

Serverad med rödbetor och ett glas mjök

Mums 






lördag 27 juni 2015

Baconwrap på Orientbröd

Ännu ett enkelt recept från min gamla blogg
lördag 3 mars 2012 - Latlördagsmat

Här i Vännäs är vi så lyckligt lottade att vi har ett litet bageri bara 2 mil härifrån som tillverkar Orientbröd, mjukt, formbart och jättegott

Tyvärr har både Ica och Coop i Vännäs slutat sälja brödet.
Men det finns alltid på ÖoB Umeå

Detta går att göra med tortillabröd men smakar inte hälften så bra


Nåväl ikväll tog jag ett av dessa bröd fyllde med
2 strängar fjällbrynt cheddarost
Bilden tillhör Fjällbrynt
En sallad gjord på isbergssallad, gurka, röd lök, och majs
Toppade med ett par skivor knaperstekt bacon
Samt massor av salsa medium hot...
Bilden tillhör Santa Maria

Rullade ihop, åt och njöt...





måndag 22 juni 2015

Rökig Portergryta - Recept

Ännu ett rejält reviderat inlägg från min gamla blogg
söndag 18 december 2011

Receptet är gjort för en Crock-Pot
Men det går att göra i gryta, men fodrar mycket mera passning

Portergryta a' la Crock-Pot
Jag älskar porterstek och jag älskar högrev och jag älskar långkok och jag...jaja, ni fattar....



Igår tog jag fram nödvändiga råvaror,

1 kg          högrev, grova bitar

Marinad:

5 dl           porter,
1 msk       smokey barbeque,
2 msk       hemmagjord svarvinbärsgelé,
1 msk       kryddpeppar, mortlad
1 st           gul lök, grovhackad
1 st           rödök, grovhackad
10 cm       purjolök, strimlad
Blanda ihop marinaden..

Lägg grytbitarna och marinaden i en skål. - Blanda
Täck över och ställde in i kylen över natten



Detta behövs oxå:
4 st           lagerblad
2 tsk         salt
1 st           röd papika, grova bitar
                  maizena

Kliv upp tidigt  och häll allt i Pottan - salta. tillsätt agerblad, blanda ihop
Värme på låg - tid 9 tim 30 min.

När det var 50 min kvar tillsatte jag maizena och paprika...


Sedan avnjöt jag:

Rökig Portergryta med smörstekt kulpotatis


söndag 21 juni 2015

Thai korvkassler - Het middag med gäst - Recept

lördag 11 februari 2012 gjorde jag ett inlägg
Men jag var snål med recept
Kommer nu

Ikväll har jag en god vän som matgäst .... alltid trevligt..

Matomanen & Zuzz

 Lite av kvällens råvaror




4 portioner
ingredienser till maten  - Och så gör du

200 g            spagetti alt nudlar
Kokas enl anvisningar minus 2 min
och kyles snabbt - pastan ska i varm vätska sedan


300 g            falukorv, strimlad
300 g            kassler, strimlad
50 g              vitkål, finstrimlad
4 st               vitlök, finhackad
1-2 st            rödlök, grova ringar
1-2 st            grön chili, finhackad

Korv, kassler, vitkål vitlök, rödlök & chili
wokas på hög värme i raps olja

Häll i stor gryta,


 
Tillsätt

15 cm           purjo, den gröna delen, finstrimlad
1 st               röd paprika, grova bitar
100 g            coctailtomater, delade
5 dl               passerade tomater
1 dl               thai sweet chili sause
1 tsk             thai green curry
2 tsk             sesamolja
2 tsk             ingefärapulver
2 tsk             thai krydda
1 förp           blandade bönor ca 400 g
ev lite           vitt vin

Låt sjuda i 10 min - tillsätt pastan
Låt sjuda 5 min

Servera med en god sallad - t.ex.

Zuzz päronsallad
1 st               morot, skuren i tunna bitar med osthyvel
1 st               päron
50 g              soltokade tomater
50 g              salladskål
1 st               rödlök, liten, finstrimlad
50 g              vitkål, finstrimlad
1-2 msk       olivolja
Lite av grönsakerna och frukten till salladen





Dryck till maten - kan inte passa bättre
Corvina - Korv vinet


Thai korvkassler



Koncentrerad Suzz med sin första.......av 3 portioner....




fredag 19 juni 2015

Fläsk och äppelgryta - Recept

Detta inlägg presenterades
torsdag 1 december 2011
Men saknade recept - idag följer receptet med

Detta är ett Crock-Pot recept.
Men går att göra i gryta i ugn, men kräver då mer övervakning


400 g     picknickbog, grova bitar
400 g     rimmat sidfläsk, tärnat
1 st         stor rödlök, grovhackat
1 st         stor morot - i bitar
1 dl         konc äppeljuice,
1 dl         vatten
1-2 st     äpplen
2-3 dl     grädde
2 tsk       baskrydda
2 msk     chili powder

Olja botten på pottan
Lägg ned, allt fläsk, lök, morötter och krydda med baskrydda och chili powder
Rör om så det blandas, tillsätt äppeljuice och vatten
Kör pottan på låg effekt och 7-8 timmar


30 Minuter innan köttet är klart, tillsätt skalat och grovt delat äpple.
När grytan är klar silar man av vätskan och gör en sås med grädden och maizena

 Servera med potatis, potatismos eller någon annan favoritpotatis



Serverat med kokt potatis och rödkålssallad

Fläskfilé thai style - Recept

Bjuder på ännu ett gammalt inlägg från
fredag 16 december 2011
Som saknade recept - idag följer det med recept

Detta är ett Crock-Pot recept.
Men går att göra i gryta i ugn, men kräver då mer övervakning


   Recept Fläskfilé thai style

Detta behövs:
700 g        fläskfilé, i cm tjocka skivor
1 dl           äppeljuice, konc
1 st           röd lök, skuren i grova ringar
1 st           gul paprika, strimlad
1 st           grön paprika, strimlad

 Marinad:
2 msk       muschroom soy
1/2 dl        sweet chili sause
1 tsk         grön curry pasta
2 tsk         ingefärapulver
1/2 tsk      spiskummin
1/2 tsk      rosmarin

Kvällen före så skar jag fläskfilén i skivor och blandade en marinad på:
muschroom soy, sweet chili sause, grön curry pasta
ingefärapulver, spiskummin, rosmarin
som fläskfilén fick ligga i över natten

Imorse la jag köttet med marinad + konc äppeljuice i pottan.
Kryddade med thaikrydda och salt
Satte pottan på Låg värme - 6.5 timmar

Sedan åkte jag till storstan och besiktade bilen och handlade lite prytlar...kom hem...Pottan är guld värd

Skar ned grönsakerna i grova bitar och stoppade dom i pottan
när det var 40 min kvar av tiden....kokade riset och...

När det var klart lades det upp på tallriken.

Fläskfilé Thaistyle med jasminris
Grönsaker och en skvätt nedkokt balsamvinäger
Kanon gott.



tisdag 16 juni 2015

Sirap & Filmjölkspannkaka - Recept

Såg ett recept på facebook för ett par veckor sedan.
Skrev om receptet en smula och bjuder ikväll på både recept och bilder


Sirap & Filmjölkspannkaka

Påminner om vanlig pannkaka fast mer mättande och lite tjockare konsistens.
Blev 8 st av denna sats vilket blev lämpligt för 2-3 personer!


3 st            ägg
4dl             filmjölk
1 tsk          salt
3 msk        sirap
3 dl            vetemjöl
50 g          margarin

Vispa ihop ägg, filmjölk, salt och sirap till en jämn smet
Tillsätt mjölet sakta, 1 dl i taget under vispning, vispa slätt mellan varje lager mjöl
smält smöret och vispa ned i smeten
Nu är det dags att steka pannkakorna
jag tog en liten stekpanna (samma som jag smälte smöret i)
och stekte 1 dl i taget




Det blev goda på gränsen till krämiga pannkakor

Serverade dessa med:

Bacon och Lingonsylt


Nästa gång gör jag fler.....

söndag 14 juni 2015

Potatismuffin, Choklad, Humus, Tzaziki, Hälsobröd, Grillning, Burgare, Fågel

Idag blir det ett långt inlägg - med massor av recept

Igår kom polaren Janne och hälsade på
ör att lira lite, grilla och diskutera meningen med livet


----------------------------------
Idag bjuder Janne Püschel på 2 recept

 
Tzaziki
1/2             gurka
2 dl            grekisk yoghurt
2 klyftor    vitlök, rivna
1 krm        svartpeppar
1/2 tsk       salt

Dela gurkan, dra ur kärnona, grovriv,
Lägg i sil och salta, låt vätska dra ut, pressa ur det sista,
Blanda med yoghurt, vitlök, och svartpeppar
Låt stå kallt och dra.







Kyckling med indiska dofter
3 kycklingklubbor och en kycklingfilé

Marinad
1 tsk          tio kryddors curry,
2 tsk          masala
2 dl            matyoghurt
1/2 tsk       salt
Blanda marinaden
Lägg kycklingen i dubbla fryspåsar
Häll över marinaden
Knyt ihop, marinera i minst ett dygn

Sedan är det bara att köra i ugn eller grilla till dess du har innertemp 70 grader




----------------------------------


Humus - enkel och god
Ingredienser:
1 burk       Kikärtor, sköljda och avrunna  (410 g/250 g avrunna)
½-1 msk   Real lemon
4-5 msk    Olivolja
1 st            Vitlöksklyfta, riven
1 tsk          Salt
1/2 tsk       spiskummin
4 msk        Tahini (sesampasta)
2-5 msk    Vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

Gör så här:
Kör kikärtorna med allt utom vatten i en matberedare eller en handmixer.
Blanda röran rejält slät.
Vill du ha den tunnare tillsätt vatten
Smaka av med salt.

Garnering
Olivolja
Kikärtor
Chiliflakes eller paprikapulver (går att uteslutas)

Mitt recept är lite annorlunda än orginalreceptet som du hillar i länken


----------------------------------

Potatismuffins
Ingredienser 4-5 portioner
Ca 600 g potatis
1 dl mjölk
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor rivna
1/2 tsk          grovmalen svartpeppar
20 gr             smör
2 st                tomater i 5 mm skivor
2-300 g        riven ost
                      baskrydda






Gör så här
Skiva potatisen, tunt
Fräs vitlöken, hastigt
Tillsätt mjölk grädde och potatis
Ge det ett uppkok
Smaka av med baskrydda och svartpeppar
Låt sjuda 5 min under omrörning
Sleva upp i muffinsformar
(jag hade dubbla så dom skulle hålla ihop bättre)
Lämna lite utrymme överst

Gratinera i 200 graders ugn i 20 min
Ta ut ur ugn
Så här långt kan du förbereda inför morgondagen om du vill

Innan den ska in i ugnen igen så
Toppa med en tomatskiva och rejält med riven ost
Gratinera i 200 graders ugn i 20 min

Låt den stå och ta ihop sig en stund medan du förbereder resten


----------------------------------


Gårdagens Grillmiddag med Efterrätt

Kyckling med indiska dofter
Potatismuffin
Tzaziki
Humus
Chokladpannacotta med Jordgubbssalsa


Samt ett gott vin till det



----------------------------------



Chokladpannacotta med Jordbubbssalsa
Denna tillverkas i 2 steg
2 port. 

Ingredienser 2 port
lager 1
lager 2
gelésocker multi
1 msk
1 msk
vaniljsocker
1 tsk
1,5 tsk
cacao
5 msk      
2 msk
grädde
2 dl
2 dl

Lager 1 gör så här:
Blanda samman ingredienserna
låt koka i 30-40 sek
Häll upp i glas, sätt in i kylskåp för att börja stelna.





Nu börjar du om direkt med lager 2
Blanda samman ingredienserna
låt koka i 30-40 sek
Låt svalna något. Fördela lager 2 över den lager 1.
Ställ i kylskåp tills de skall ätas

Jordgubbssalsa:
Jordgubbar (färska) 12,0 styck 
Basilika (torkad) 1 msk 
Balsamvinäger 3,0 msk 
Vaniljsocker 1 msk
Sambal olaek  1/2 tsk
Blanda allt utom jordgubbar som skärs i bitar och blandas med vätskan sedan
Låt stå kallt och vila till servering

Ställ glasen med pannacottan i mitten på en tallrik. 
Skeda jordgubbssalsa ovanpå pannacottan. 
Servera


----------------------------------
Dagen efter - idag med andra ord

Eftersom jag tänkte att det skulle vara bra med ett gott bröd till frukost 
Sä hade jag varit förutseende och bakat detta goda grova brödet med aprikoser

Enkelt och nyttigt bröd
2 dl            fiberberikade havregryn
5 dl            vetemjöl
2 dl            solroskärnor
2 dl            hackade torkade aprikoser )
2 tsk          bikarbonat
1 tsk          salt
4 dl            filmjölk
0,5 dl        flytande honung
0,5 dl        lingonsylt

Blanda alla torra varor i en bunke
Rör i yoghurt, honung och lingonsylt
Klicka ned smeten i en smord avlång form (1 liter )
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 45 - 60 minuter

Stjälp upp och låt svalna under bakduk



----------------------------------

Och innan Janne skulle åka hemöver så bjöd jag på lunch

Kockens Hamburgare
800kg nötfärs
Blandas snabbt med
2 tsk potatismospulver
1 st ägg
2 msk chilisause
2-3 tsk baskrydda

Blandar du för länge blir smeten seg = inte bra
Väg burgaren till den vikt du vill ha den och rulla ihop färsen
Platta till burgare mellan i en påse eller mellan smörpapper
gör den så tunn du kan utan att den spricker
Styckfrys över natten och förpacka dagen efter
Kanon att bara plocka ur frysen och lägga på grillen

Idag öste jag på massor av American BBq krydda
Du väljer vilken du vill ha

Dagens Lunch

Kolgrillad 200 gr Cheeceburgare
Hammagjord Dressing
Rå lök & Sallad

Vill ha mer nu



Tack för denna gång
Hoppas ni hittade något som inspirerade.

lördag 13 juni 2015

Pizza på Orientbröd - Recept

Snabbmat
Vad jag förstår så finns det varianter på detta bröd 
över hela sverige så jag pratar inte så mycket om det
----------------

Pizza på orientbröd
2 st           orientbröd
6-8 st        skivor cognacsmedwurst, tunt skivade
1 msk       bredbar ädelost
1 msk       bredbar salamiost
2 msk       medium hot salsa (skippade tomatpurén)
2 tsk         oregano
1 dl           riven ost
2-3 st        paprikaskivor






Blanda 1 msk salsa med dom bredbara ostarna
Fördela jämt på det undre brödet
Lägg det andra brödet på och bred ut resten av salsan
krydda med oregano
täck med den rivna osten
Lägg ut salami och paprika

Gratinera 4 minuter i 225 graders ugn






Snacka om snabbmat