torsdag 7 juli 2016

Glacerat Lågvärmestekt Salviafläsk med 2 Sorters Kantarellsås & Potatisstomp - Recept



Idag fick jag besök av en Facebookvän från Skåne
och som jag känt i ca 15 år på nätet - men aldrig träffat.
Så givetvis så bjöd jag på lunch.

Blev både mycket gott och trevligt.

Här kommer recepten och bilderna


Sidfläsk - detta behöver du:

850 g sidfläsk

Marinad - blanda:
1½ msk salvia, torkad
½ tsk salt
3 msk äppeldryck, konc
2 msk ingefära, riven
1 msk sweetchili
1 tsk muschroom soy

Glace - blanda:
2 del honung
2 del mörk sirap
1 del chilisause

Sidfläsk - gör så här:
Låt köttet marinera i minst 4 timmar (jag marinerade i 2 dygn)

Kör på ca 75 graders ugn till 68 graders innertemp (kappan nedåt)
Ta ur ugnen - höj ugnsvärmen till ca 225 grader
Pensla rejält med glace på köttet
Kör in köttet i ugn och kör till 71-72 graders innertemp

Köttet blir fastare om man låter det vila 30 min på skärbrädan innan man skär det

Inför servering - skär ½ cm tjocka skivor
Salta lätt på båda sidor

Har du låtit det vila så kan du snabbfräsa på det i smör och olja i het panna på var sida innan servering - smaksak

Servera


2 Sorters Kantarellsås - detta behöver du:
1 msk smör
1 msk rapsolja
8 g torkade trattkantareller
40 g gula kantareller
2 msk vetemjöl
1 dl svampvätska (från den torkade svampen)
1½ dl grädde
1½ dl mjölk (beror på hur tjock du vill ha den)
1 tsk dijonsenap
1 tsk muschroom soy
baskrydda

2 Sorters Kantarellsås - gör så här:
Lägg de torkade trattkantareller i blöt ett par timmar innan tillagning

Spara 1 dl av svampvätskan från blötläggningen
Sila av trattkantarellerna och låt dom torka några minuter
Hetta upp smör och olja när smöret slutar fräsa
Tillsätt bägge svampsorterna, minska värmen och krydda med lite baskrydda
Låt fräsa på låg värme 10-15 min utan att det bränns
Pudra över mjölet och vispa ihop så det blir slätt
Vispa ner svampvätska, grädda och mjölken lite i taget
Låt koka upp under omrörning.
Krydda med dijon och soja
Låt sjuda 10-15 minpå låg värme, rör om då och då
Smaka av med baskrydda

Servera


Potatisstomp - detta behövs:
2 port
4-500 g potatis
1 krm curry
25 g smör
1 dl grädde
baskrydda

Potatisstomp - gör så här:
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av.
Koka under tiden upp grädden med smöret
Mosa potatisen med hjälp av en ballongvisp.
Blanda ner smör och grädde. Vispa till ett slätt mos.
Tillsätt lite mera smör om det blir för tjockt

Smaka av med baskrydda


Servera


 Dagens Gästlunch
Glacerat Lågvärmestekt Salviafläsk
Sås med 2 Sorters Kantareller
Krämigt Potatisstomp
Lingonsylt