söndag 5 februari 2017

Coeur de filet, Klyftpotatis, Rosépepparsås - Recept


I helgen var det dags för den årliga middagen med en av mina äldsta vänner.
Vi i träffas så sällan att det är extra trevlig när han kommer upp och hälsar på.

I år hade vi bestämt att göra det enkelt för oss:
Han hade med sig en fin hängmörad norrländsk oxfilé


Men till att börja med så åt vi en lättlunch


--------------------

Innan vi började tillaga middagen så ville vi ha en aptitretare

Mini croustades fyllda med,
Jalapenjoost, Blå Castello (gratinerde)
Skagenröra

--------------------
Dax att laga maten



Oxfilén:

Bra att ha:
Gjutjärnspanna eller motsvarande som går att köra i ugn
Ugnstermometer

Ingredienser:
välhängd oxfilé,
salt och grovmald svartpeppar
3 msk rapsolja
20 g smör
1 st vitlöksklyfta, delad
1 tsk rosmarin

Gör så här:
Putsa filén
Gnugga in rikligt med grovmald svartpeppar och salt
Hetta upp oljan, tillsätt smöret
Bryn filén runt om, lägg i vitlöken och rosmarin
Stoppa i termometern i filén inställd på 53 grader
Kör i 125 graders värme till uppnådd temperatur
Ta ut filén ur ugnen, ös med lite sky och lägg på skärbräda för att vila ca 15 min
(det är nu du stoppar in potatisen i ugnen)

--------------------


Klyftpotatisen 2 port

Bra att ha:
Gjutjärnspanna eller motsvarande som går att köra i ugn

Ingredienser:
bakpotatis
1 msk rapsolja
10 g smör
baskrydda
paprikapulver

Gör så här:
Borsta potatisen under rinnande vatten (skala inte)
Klyfta potatisen i ca 8 klyftor
Hetta upp olja och smör i stekpannan
Minska värmen till hälften
Stek klyftorna i pannan ca 10 min, krydda under tiden (efter smak)
Vänd klyftorna några ggr under tiden
Kör i ugnen ca 15 min i 200 gr varmluftsugn (+25gr i vanlig ugn)

--------------------
Kvällens Middag
Coeur de filet,
Smörstekta och ugnsrostade potatisklyftor,
Baconflakes,


Till det ett gott vin

Vinistella D'Italia Amarone art.nr: 73105

Och avslutningsvis en kopp kaffe och en choklad bit


--------------------
Innan han åkte söderöver igen så svängde vi ihop en god lunch 

Pasta Carbonara