torsdag 14 september 2017

Sjömansbiff 2017 - Recept



Bra att ha, stor gjutjärnsstekpanna med lock
Har du inte det så ta det du har (ugnssäkert)

770 g högrev, (gärna halvfryst för att vara lätt att skära tunt)
470 g gul lök, skivad, (tre stora)
1-2 msk tomatpure
3 msk vegete krydda
700 g potatis, skalad, tunnskivad (ca 3 mm)
3 tsk vetemjöl
1 burk falcon bayerskt (50 cl)
2 köttbuljongtärningar
½-1 tsk salt
1-1½ msk hel kryddpeppar, mortlad
2-3 lagerblad
Smör och rapsolja till stekning
Ev lite vatten

Gör så här:
Skiva, kött, lök och potatis tunt
(Låt potatisen ligga i kallt vatten till dess den ska i)

Hetta upp 2 msk smör och 3 msk olja
När smöret slutar fräsa - tillsätt köttet och tomatpurén
Minska värmen till hälften
Krydda med 2-3 msk vegete - fräs till gyllenbrunt
Tillsätt löken och fräs ca 3 min till
Pudra över mjölet, rör ihop
Lägg i buljongtärningar och övriga kryddor
Häll över ölen, sätt på locket, sjud i 15-20 min på låg värme

Tillsätt potatisen och blanda runt
Tillsätt ev lite vatten så det nästan täcker allt
Stoppa in i ugnen på 200 graders värme
Kör ca 30-35 min - det ska börja brännas på topparna
Kolla med potatispinne
Smaka av med salt

Servera med snittgurka och rödbetor