torsdag 12 oktober 2017

Lågvärmestekt & Sirapsglacerad Fläskytterfilé, Potatisgratäng, Rödvinssås - Recept

Detta recept kan tyckas vara besvärligt
Men det är det inte


Kött och sky – Detta behöver du:
ca 800 g fläskytterfilé
1-2 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar grovmald
2 tsk rosmarin
2 msk smör + 2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyfta
2 tsk rosépeppar
2 dl rött vin
1-3 tsk kalvfond, konc
2 msk mörk sirap
1-2 tsk sesamfrön
Maizena redning

Gör så här:
Blanda salt, svartpeppar och rosmarin (mängden är en smaksak)
Gnid in fläskytterfilén med kryddblandningen
Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör och rapsoljan
Bryn köttet väl runtom - och lägg i ugnssäker form, (helst sockerkaksform)
Tillsätt resten av smöret och tomatpurén i stekpannan, fräs hastigt
Tillsätt vitlöksklyftan, fräs hastigt
Tillsätt rödvin och rosépeppar, låt sjuda ihop ca 5 min på låg värme
Häll stek/rödvinsskyn över filén (ca 1 cm i botten)
Häll resten av stek/rödvinsskyn i en såspanna och ställ åt sidan

Sätt in filén i ugnen på ca 70 grader
Lågvärmestek till 67 graders innertemp
Ta ut, häll av skyn i såspannan och ställ åt sidan

Medan potatisgratängen står i ugnen så koka ihop skyn till ca hälften
Smaka av med kalvfond, sila av såsen, ställ åt sidan


Nu gör vi….

Runes krämiga potatisgratäng
(5-6 port)

1 kg potatis, jag föredrar fast
4-5 dl vispgrädde
1 st vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk baskrydda
25 g osaltat smör (+ lite till formen)
150 g riven ost

Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Skala potatisen och skär den i 5 mm tjocka skivor.
Lägg dem i en stor kastrull med grädde,smör, vitlök och baskrydda
Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.
Smaka ev av med lite salt

Smöra en form Häll ner potatiskoket i den.
Kör gratängen ca 15 min på 200 grader
Ta ut och strö över den rivna osten
Gratinera ca 20 min till i ugnen
Kolla med potatissticka så att potatisen är mjuk
Ta ut den ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
Stäng inte av ugnen

Nu är det dags att sätta ihop allt:

Pensla filén med sirapen
Strö sesamfrön över
Kör i 200 g ugn ca 10 min

Under tiden så koka upp såsen och red med maizena till önskad konsistens 

Ta ut köttet och skiva tunt

Nu är det dags att äta.

Lågvärmestekt och sirapsglacerad fläskytterfilé
Runes krämiga potatisgratäng
Rödvinssås
Baconlindad sparris